16 Nisan 2008 Çarşamba

GÜNCEL VERGİ NOTLARI




  1. İkinci El Binek Otomobillerin Satışında KDV Oranı
30 Aralık 2007 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile ikinci el binek otomobillerin satışında, binek otomobillerin alımında yüklenilen Katma Değer Vergisini indirim konusu yapanlarda % 18, yapamayanlarda % 1 oranı uygulanmaktadır. 
Yapılan bu değişikliğin nedeni piyasada uygulanan bir muvazaayı önlemek içindir. KDV Kanununun 30/b maddesine göre, otomobil kiralama (rent-a-car) şirketleri, gerçek usulde vergilendirilen taksi işletmeleri ve sürücü kursları, otomobil alımında ödedikleri KDV’ yi indirim konusu yapabilmektedir.  Eski uygulamada bu şirketler bazen nihai tüketiciye satmak için yeni otomobil alıp KDV’ni indiriyorlar, bu otomobili nihai tüketiciye sattıklarında, ikinci el binek otomobil satışı söz konusu olduğu için % 1 KDV uyguluyorlar, böylece nihai tüketicilere satılan binek otomobillerinden sadece % 1 KDV alınabiliyordu.
Yapılan değişiklikle 1.1.2008 tarihinden itibaren otomobil kiralama (rent-a-car) şirketleri, gerçek usulde vergilendirilen taksi işletmeleri ve sürücü kursları gibi işletmeler ikinci el binek oto satışında % 18 KDV uygulamaktadır. 
Ancak 6 Nisan 2008 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 2008/13426 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile, 7 Nisan 2008 tarihinden geçerli olmak üzere, otomobil kiralama (rent-a-car) şirketleri, gerçek usulde vergilendirilen taksi işletmeleri ve sürücü kursları gibi işletmeler kiralamak veya çeşitli şekillerde işletmek üzere iktisap ettikleri ve 31.12.2007 tarihi itibarıyla aktiflerinde veya envanterlerinde bulunan binek otomobillerini iktisap tarihinden itibaren 2 yıl geçtikten sonra sattıklarında % 1 katma değer vergisi oranı uygulayacaklardır. Düzenlemenin amacı, hem muvazaayı önlemek hem de söz konusu firmaların bu karardan bütünüyle olumsuz etkilenmemelerini sağlamaktır.
31.12.2007 tarihinden sonra söz konusu firmalarca edinilen binek otomobillerin tekrar satışında, iktisaptan itibaren iki yıl geçmiş olsa bile % 18 KDV oranı uygulanacaktır.
  1. 12 Nisan 2008 Tarihinde Yayımlanan (İhracat:2008/5) Sayılı Tebliğ İle İhracat Taahhütlerinin Kapatılmasında Grup firmalarından Yapılan İhracatlar da Sayılacaktır
Tebliğ ile ihracat kavramı malların serbest bölgelere çıkışına açıkça tanımda yer vermek suretiyle yeniden tanımlanmış, “grup firması” tanımına yer verilmiş, belgesiz ihracat kredilerine ilişkin ihracat taahhütlerinin, krediyi kullanan firma ile birlikte krediyi kullanan firmanın grup firmaları tarafından gerçekleştirilen ihracatla da kapatılabilmesi sağlanmış, belgesiz ihracat kredilerine ilişkin ihracat taahhütlerinin kapatılmasında, imalatçı ihracatçı firmaların, taahhüt ettikleri ihracatı grup firmaları aracılığıyla da yapabilecekleri belirlenmiştir.
Tebliğde, Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar’da yapılan değişikliklere uygun olarak ihracat bedellerinin yurda getirilmesine ilişkin zorunluluğa ihracat tanımında yer verilmemiştir.
Tebliğde grup firması, ana ortaklığın doğrudan kendisi veya diğer grup firmaları veya iştirakleri vasıtasıyla; sermaye ve yönetim ilişkileri çerçevesinde asgari %50 oranında hisseye veya asgari %50 oranında oy hakkına veya yönetim kurulu üyelerinin asgari %50’sini seçme hakkına veya yönetim kurulu üyelerinin asgari %50'sine sahip olduğu şirket olarak tanımlanmıştır.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder